Treballs d'estudi i recerca

4 octubre 2011

Construccions de can Llong. Teuleries i forns de calç.

Treball de Pau Navarro i Ànge Losada, del Grup ecologista Quercus sobre les teuleries i forns de calç situats prop de can Llong, a La Sentiu (Gavà). És el segon treball de la sèrie «restes etnològiques del nostre passat recent».

2 octubre 2010

La barraca de pedra seca de les Ferreres

Estudi realitzat per Pau Navarro i Ángel Losada, del Grup Ecologista Quercus, de la barraca de pedra seca de les Ferreres. Es narra el procés de restauració portat a terme entre el juny i el setembre de 2010.

28 setembre 2009

La rajoleria de can Bassoles a la Sentiu (Gavà, Baix Llobregat)

L’estiu de 2009, l’Àngel Losada i el Pau Navarro, del Grup Ecologista Quercus, van descobrir en plena muntanya, a la vall de la Sentiu, una petita cava artificial amb una estranya configuració. En entrar-hi i excavar-ne el terra, van trobar una gran capa de cendres, cosa que els ha fet pensar en què es trobaven davant d’una rajoleria, o instal·lació per fabricar maons i rajoles, amb la particularitat… [ Llegir més ]

25 novembre 2008

Història de Gavà Mar

En aquest treball es repassa la història de l’espai actualment conegut com a Gavà Mar, des dels seus origens remots fins a l’actual urbanització

7 juliol 2008

Llegendes d’Eramprunyà al segle XV

Extracte d’un article publicat a Materials del Baix Llobregat sobre diverses llegendes relatives a la destrucció del castell d’Eramprunyà i la mort de Carles de Viana

7 juliol 2008

Tres llegendes altmedievals a Gavà

Treball presentat a les jornades Gavà mil anys, en què s’analitza l’estructura i es proposa l’origen de tres llegendes altmedievals en relació al castell d’Eramprunyà

19 gener 2008

L’Ermita de Sant Llorenç

Notes històriques sobre l’ermita de Sant Llorenç, situada entre els termes municipals de Sant Climent, Viladecans i Gavà.

12 febrer 2007

Elements d’interès per a un nou escut municipal

L’actual escut municipal, aprovat l’any 1972 per la dictadura franquista, no respon ni a la tradició, ni a la normativa, ni a l’heràldica correcta. Actualment hi ha un moviment per demanar la normalització de l’escut de la ciutat.

El Centre d’Estudis ha elaborat un informe recollint els elements que creu que haurien de ser presents al nou escut de la ciutat.

1 març 2003

Pirates a la costa d’Eramprunya

Conferència realitzada el 23 de desembre de 1999 al Museu de Gavà per Josep Campmany. El treball es va publicar a la revista parroquial Diàleg, del número 156 (abril 2000) fins al número 171 (maig 2002).

17 Elements trobats